Prenova stanovanja v Mariboru

 
 
 
 
 
  
  
 
 
 

Idejni projekt je bil narejen na osnovi že obstoječe pritlične hiše velikosti 166 m2. Naročnik je imel željo, da bi imel svojo pisarno doma v sklopu svojega stanovanja.

 

Idejna zasnova stanovanja: Kako z eno potezo zaobjeti udobnost, eleganco, prijetnost bivanja, zbirateljsko strast do dizajnerskega pohištva, tehnoloidnost ter delo doma in sprejemanje strank?

Minimalizem, ki smo ga oplemenitili in omilili s izborom toplih barv in izborom posebnih materialov. V prenovo je vpeljana rdeča nit z dizajnerskimi stoli in pohištvom, ki povezujejo vse prostore z eleganco in raznolikostjo ter z barvnim konceptom, ki sloni na izboru toplih barv. Skozi številna okna se vidi Pohorje in obilje zelenja, na katerem si spočiješ oči in slika narave je tako postala del stanovanja.

 

Koncept prenove hiše smo zasnovali na razporeditvi prostorov - glede na to, da so vsi prostori namenjeni kreativnemu delu in dopuščajo možnost, da se stranke povabijo v bivalne prostore.

Pisarno smo povezali s dnevno sobo in to naprej s hodnikom - ki ga krasijo dizajnerski stoli, kot so: stol Club Armchair, prefinjeno zvit stol – skulptura »Gehry Wigle«… vse do jedilnice in kuhinje.  


Dnevna soba je namenjena tako sproščanju (med delom ali pa zvečer pred televizorjem) na dveh počivalnikih Sofa (ki sta replika Rolf Benz 680) iz Italije, kot tudi poslovnim sestankom – po potrebi se predstavi na TV ekranu zasnova projekta ali reference že narejenih projektov. Dnevno sobo krasijo dizajnerski regali za knjige, ki dodajo prostoru še večjo razgibanost.

Stena za TV ekranom je oblečena v naravni dekorativni kamen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedilnico krasi velika steklena miza (izdelana po naročilu) z podnožjem v obliki črke S iz parjenega borovega lesa in štirje stoli od Arne Jacobsen: The Swan Chair. Po potrebi (če je obiskovalcev več) se lahko dodajo stoli iz razstavnega hodnika.

 

 

Kuhinja je narejena po pravilu funkcionalnosti; pravilnega odnosa med delovnim procesom in namembnostjo površine za delo. Stene med zgornjimi in spodnjimi elementi so obarvane z bež pralno barvo. Na začetku kuhinje stoji kombiniran hladilnik z ledomatom, krom barve, ostalo pohištvo je v barvi hrasta.

 

 

 Spalnico krasi prelep regal »Tree« za TV ekran in knjige, osrednji del ima izrezan v obliki debla. Regal je po naročilu izdelan v mizarskem podjetju. Da pa njegov dizajn pride do izraza, se je stena za regalom prepleskala v vannili barvo. Ta barva je prijetna in pomirjajoča za oko in poudari konturo pohištva. V spalnici je velika okrogla postelja premera 2,40 m, ki ima dodano udobno naslonjalo za morebitno pol-sedenje oz. ležanje pred televizorjem. Ob postelji smo dodali nočne omarice, ki imajo dvojno funkcijo, steklena površina se lahko obrne čez posteljo (je zasukljiva za 180°) in tako postane priročna mizica za jutranji zajtrk ali pa za večerno odlaganje knjige, ki nam je ostala skoraj v rokah...Pisarna. Vso pohištvo je izdelano po naročilu v mizarskem podjetju. Je bele barve z nakazano strukturo lesa, hrapava mat površina – »Woodline« z ergonomskimi stoli. Omare so narejene po meri, priročne za odlaganje načrtov in fasciklov.

 

 

 

 

Kopalnica. V njej kraljuje samostoječ umivalnik, nad njim pa umetniško izdelano ogledalo, z obiljem usmerjene in ambientalne svetlobe, ki po stenah ustvari prav posebne efekte. V kotu je tuš kabina, ki ima vgrajeno masažno funkcijo in turško savno. Kombinacija sten v vanili in oranžni barvi - kopalnici »podari« topel videz in da občutek, ki bo nas zjutraj pozitivno spodbudil v nov dan in doda energijo na psihofizični ravni.

 

Na terasi kraljujeta posebna stola »Rietveld chair«, na katerih je prijetno posedeti zvečer in se sproščati ob pogledu na Pohorje.

Barve v stanovanju so barve Dulux - tople in prijetne za počutje. Paleta barv se odraža od močne sončne barve »Maroccan sands 1«, do svetlejših odtenkov »Vanilla«.

 

Tlake v hiši smo izbrali glede na talno ogrevanje. Za pisarno, hodnik in WC za goste so bile izbrane granitogres ploščice 30x30 Granit Celina grey, v kopalnici so granitogres ploščice 60x60 cm Granit multicolor red.

 

V dnevni sobi, kuhinji in v predprostoru je položen dvo-slojni gotovi parket Merbau (azijski les), v spalnici je položen dvo-slojni gotovi parket Wenge (afriški les).

 

Za tlak okoli hiše smo izbrali prane betonske plošče prodec.

 

Comments